De schoonheid van loslaten

Loslaten is voor velen van ons iets heel moeilijk. Vaak zijn we geneigd om alles tot in de kleinste details te plannen en voor te bereiden.  Raken in paniek als onze agenda crashed”, boeken tijdens de vakantie alweer de volgende bestemming , houden wekelijks of dagelijks allerlei actielijsten en to-dolisten en hebben bijna geen “vrije/ lanterfant -uurtje meer over .  De zomerperiode  is een tijd waar velen van ons naar uit kijken, vaak hebben we het voor onze vakantie zo “druk”  ( of we maken ons te druk), dat we dan ook “echt” toe zijn aan vakantie of een periode van rust. Ik was ook toe aan deze summer-break, de afgelopen maanden waren intens door allerlei omstandigheden, zoals de opstart van mijn bedrijf na de intelligente lock-down,  de zorgen rondom het leven van een dierbare en het wennen aan mijn nieuwe dieet en eetpatroon. De afgelopen twee vrije weken waren voor mij dan ook een moment van rust, tijd om stil te staan, om te reflecteren, om vooruit te kijken en intens  genieten van alles kunnen los laten. Kun jij makkelijk loslaten?

 

“Let it go”

“Let it go” Wie kent de bekende quote uit het bekende lied van Disney’s Frozen niet?  Dochterlief zingt de tekst al uit volle borst mee: “let it go, let it go!” Een mooie reminder voor mij, ik ben een control-freak geweest, die graag de touwtjes in handen had. Maar sinds ik moeder ben geworden, heb ik dat bijna helemaal los kunnen laten. Zo’n bevrijding. Je kunt namelijk van alles plannen, maar er gaat vrijwel nooit iets zoals je dit gepland had. Natuurlijk plan ik wel, maar ik houd in mijn achterhoofd dat het misschien wel eens anders kan gaan lopen. Zo gingen dochterlief en ik haar koffer inpakken voor haar weekendje logeren bij opa en oma. Ze zou mij helpen, maar ze werd al gauw afgeleid en het inpakken van haar kleding, werd een verkleedpartij waar ze een soort politie-agente werd gecombineerd met een prinses inclusief eenhoorn-oren. De bel ging, ik verwachte niemand en liep naar de voordeur. Buiten stond een enorme vrachtwagen met stenen.
“ Goedemiddag mevrouwtje, ik kom stenen lossen, waar kan ik ze neerzetten?” vroeg de chauffeur me.
Ik keek naar de stapel witte stenen en vervolgens naar de oprit.
“ Uhm! Zet ze maar op de oprit neer.”
De planning was dat de stenen al eerder geleverd zouden worden, maar door de omstandigheden weer dit een maandje later. Nadat de stenen mooi op de oprit stonden en ik getekend had, liep ik naar de slaapkamer van mijn dochter waar zo’n beetje al haar kleding verspreid over de vloer lag, (inclusief de kleding die al netjes opgevouwen in de koffer zat) maar Abigaïl was nergens te bekennen. Ze kroop ineens onder de grote zware leesstoel vandaan en wees naar de hoop onder de stoel.
“Kijk mamma!” riep ze vrolijk en ze keek me lachend aan.
Over Letterlijk loslaten gesproken…
“Let it go” en “ shit”  ging er door mijn hoofd heen. Alles netjes opgeruimd en anderhalf uur later dan ik gedacht had  was haar koffer netjes ingepakt. De volgende ochtend werd ze opgehaald voor haar weekend uit logeren en beleefde ik mijn laatste werkdag in de salon, voor twee weken hoor!

Let go & let God

We leven in een maatschappij waar alles maakbaar lijkt. Alles leek mogelijk te zijn. “The Sky is the limed”.  Toen het coronavirus de kop opstak werden we allemaal letterlijk stilgezet op alle facetten in het leven en werden aangewezen op onszelf en heel veel “vrije” tijd (ik in ieder geval wel ).  Overvolle agenda’s waren ineens leeg, geen werkafspraken of urenlange vergaderingen, geen familiebezoeken, geen etentjes met vrienden. Alles moesten we zomaar loslaten of toch niet? Ik moest mijn bedrijf en mijn klanten loslaten, want ik mocht helaas niet werken. Ik kon mijn vriendinnen niet zien en mijn familie niet bezoeken. Door het coronavirus werd de operatie van mijn lieve schoonvader uitgesteld, tot ineens begin juni het bericht kwam dat zijn operatie ging plaatsvinden.
Vanaf dat moment is er een vreselijk moeilijke periode aangebroken omtrent het leven van mijn schoonvader. Door ernstige complicaties tijdens zijn operatie is hij veranderd in een man die echt alles kon, in een man die niets meer kan. Mijn schoonvader leeft Godzijdank nog, maar we hebben de pa die hij was moeten loslaten.. Daarnaast heb ik zelf weer onderzoeken ik het ziekenhuis  lopen omtrent mijn gezondheid.  Ik heb de afgelopen jaar moeten loslaten dat ik helaas niet meer beter word. Voor mij is het niet meer moeilijk om los te laten, omdat ik weet dat God alles in Zijn handen heeft, ook mijn leven, het leven van mijn schoonvader en zo ook jouw leven. Ik kan alles loslaten waar ik mee zit, waar ik dankbaar voor ben, waar ik blij mee ben, waar ik boos over ben en waar ik verdrietig om ben bij Hem neerleggen. Hij geeft mij hoop en kracht, elke dag weer opnieuw. Let go & let God

De schoonheid van het loslaten

Nu ik bijna twee weken vakantie heb gehad besef ik mij weer opnieuw dat de schoonheid van het loslaten een bewuste keuze is. Ik koos ervoor om onze dochter een weekend los te laten, zodat zij de tijd van haar leven bij haar opa en oma kon hebben en manlief en ik een heerlijk romantisch weekend samen konden doorbrengen in een hotel in Zuid-Limburg. Ik koos ervoor de situatie rond mij schoonvader voor een week los te laten, zodat ik samen met mijn gezin op vakantie kon. Wat hebben we genoten (zie https://www.instagram.com/ladyveroda/ ). Ik kies ervoor om los te laten dat ik niet perfect ben, we zijn allemaal perfect gemaakt en geschapen naar het evenbeeld van God (psalm 8) en precies goed, zoals de Grote Kunstenaar wilde. Ik kies ervoor om los te laten wat anderen vinden hoe ik iets zou moeten doen, ik kies mijn eigen weg. Ik kies om te genieten van het leven en het leven te vieren, ondanks de tegenslagen die op mijn pad komen. Ik kies voor een leven in vrijheid. Het leven is fragiel en kunnen we niet vasthouden, het leven gaat langzaam door en we zullen vroeg of laat dingen, dierbaren en dromen moeten loslaten. Maar, God laat nooit los, hij heeft een prachtig plan voor mij en voor jouw leven. Ik ervaar zo’n enorme vrijheid door alles los te laten. Laat alles los, zoals je agenda, zoals je (negatieve )gedachten, zoals je (voor) oordelen , bepaalde mensen, zodat je steeds mooier mens zult worden.
Let. Everything. Go. Beautiful!
Mooie Nazomer,
Daphne Véronique
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s