The Beauty of vulnerability

We leven in een maatschappij waarin het veelal draait om succesvol zijn en hoe fantastisch goed alles is en met ons gaat (check je social media maar). Alsof het leven maakbaar is, alsof het leven een sprookje is met alleen maar “happily ever afters”. Het lijkt alsof de wereld alleen maar winnaars wil en geen verliezers, gezondheid wil en geen ziektes en krachtpatsers wil in plaats van zwakkelingen. Door alle nieuwsberichten en wereldwijde situatie omtrent het coronavirus zie je maar weer hoe kwetsbaar wij mensen zijn. Hoe gaan we hiermee om, met kwetsbaarheid en met onze eigen kwetsbare kant? 

Prachtig mens
We zijn allemaal mensen met onze mooie kant, onze minder mooie kant, onze sterke kant , onze zwakker kant én onze kwetsbare kant. We hebben een prachtige lichaam gekregen met een buitenkant, maar nog mooier.. een binnenkant waar eigenlijk alles gebeurd. Ons lichaam is wonderlijk gemaakt. Je hoeft er niet over na te denken hoe je hart bijvoorbeeld klopt of wanneer je je voedsel moet gaan verwerken of wanneer je dat éne wondje moet genezen. Nee, je lichaam is in staat om dit alles te reguleren en te sturen. Prachtig hé?! Wist je bijvoorbeeld dat onze hersenen wel 20 verschillende functies hebben?
( ik nadat ik het heb opgezocht, hoor!). En wat ik al helemaal bijzonder vind ik wat er gebeurd met een vrouwenlichaam tijdens haar zwangerschap, dan komen je darmen op een gegeven moment op je rug te liggen ( en ze doen het ook nog, meestal), zo bizar! Ons lichaam heeft een zelfherstellend vermogen en het is mooi, we zijn bijna goddelijk gemaakt, wat je kunt nalezen in de Bijbel, in Genesis 1 : 27 staat:

God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep Hij mensen.

In psalm 8: 6 en 7
U hebt hem bijna een god gemaakt, hem gekroond met glans en glorie, hem toevertrouwd de werken van uw handen en alles aan zijn voeten gelegd.

Maar hoe een prachtig schepsel we ook zijn, zowel onze ziel, ons lichaam en onze geest zijn kwetsbaar. Je gaat vaak pas over nadenken als er iemand in je omgeving ziek word of als je zelf ziek word. Althans, dat geld voor mij. Als je ziek word, ga je heel anders naar het leven kijken en zie je hoe kwetsbaar je bent.

Kwetsbaar mens
Ik ben helaas ervaringsdeskundige op het gebied van het feit dat ons lichaam, heel kwetsbaar is. Dit begon allemaal in 2017 toen ik zwanger mocht worden van onze liefdesbaby. Ik was ik intens blij, minder blij werd ik van mijn lichaam, die al snel begon te steigeren, door allerlei zwangerschapskwalen waardoor ik zelfs eerder met zwangerschapsverlof moest. Na mijn bevalling voelde ik mij mentaal op en top, maar lichamelijk voelde ik mij een wrak. Ik vertrouwde de boel niet en na een bezoek aan de huisarts werd ik gelijk doorverwezen naar het ziekenhuis, toen bleek dat ik diagnose de ziekte van hashimoto en pernicieuze anemie te hebben en heb ik sinds die tijd een strijd te voeren met mijn kwetsbare kant. Na ruim twee jaar ben ik sinds februari 2020 eindelijk ingesteld op de juiste dosering van mijn medicatie. Goddank! Al geven medicaties vervelende bijwerken en gaan niet alle klachten ineens weg als je er een pilletje in gooi, maar ik ben blij dat ik dit goed nieuws kreeg. Maar tijdens de afgelopen controle, in februari, kreeg ik helaas ook minder goed nieuws. Ik ben gelukkig gezegend met een goede endocrinoloog, dokter Gallas. Hij vertelde mij, omdat ik al twee auto-immuunziekten heb, de kans groot is dat ik meer auto-immuunziektes ontwikkel en er volgden nieuwe bloedtesten. Binnenkort hoor ik de uitslag van een mogelijk derde auto-immuunziekte. Daarnaast heb ik ook nog bloedtesten moeten laten doen op voedselallergieën en zijn mijn ontstekingswaardes in mijn lichaam zo hoog, dat ik blijk allergisch te zijn voor melk, tarwe en ei. Er wordt nog onderzocht hoe erg de allergische reacties zijn en ik moet vanaf nu melkvrij, eivrij en tarwevrij eten.  ( Ik blij dat we in 2020 leven met goede zorg, speciale voeding en internet) In 2013 kreeg ik een spontane klaplong, waarbij mijn rechterlong geheel geklapt was. Ik moest een week in het ziekenhuis liggen en het duurde vervolgens drie maanden voordat mijn long weer was uitgeklapt en redelijk functioneerde. Vanaf dat moment heb ik altijd kwetsbare longen, het weer hoeft maar om te slaan en ik heb pijn, ik ben snel verkouden en tijdens mijn zwangerschap klapte er zelfs een longblaasje ( erg pijnlijk kan ik je vertellen). Nu het corona virus heerst, val ik onder de risico groep, vanwege mijn gezondheidsproblemen.

De schoonheid van kwetsbaarheid
Door de spannende ontwikkelingen wereldwijd en dappere maatregelen die onze overheid heeft moeten nemen, heb ik mijn bedrijf moeten sluiten. Ik vond het aan de ene kant een moeilijke beslissing om te nemen, want mijn bedrijf Veroda Beauty & Wellness voelt als een kindje en ik ga mijn klanten zeker missen.
Maar aan de andere kant, hoop ik nog heel lang behandelingen te mogen geven en geloof ik dat we van God verstand hebben gekregen om o.a. (wijze) beslissingen nemen (en onze hersenen hebben dus wel 20 functies😉 gebruiken, dus die “brains”!) en was de keuze zo gemaakt.
Ben ik bang omdat ik meer risico loop ?
Nee, want ik heb hoop.
Ik vestig mijn hoop op Jezus Christus. Hij is dé inspirator (of influencer) van mijn leven. Hij werd geboren als een kwetsbare baby’tje,  als de hoop voor velen en wat ik zo mooi aan Hem vind is dat Hij op kwam voor de zwakke en de kwetsbare mensen. En Hij  ging op een prachtige manier om met alle mensen, zonder veroordeling.  Hij is mijn zekerheid en mijn superheld!
Ik voel me wel kwetsbaar,  maar iedereen is dat is eigenlijk.
Ik wil je vooral inspireren om je kwetsbaar op te stellen. Ik geloof dat als we ons kwetsbaar opstellen, we ons niet hoeven te schamen voor wie we zijn en zien dat we allemaal een kwetsbare kant hebben.  Kwetsbaarheid begint met moed.  Het vergt moed om jezelf “echt” te laten zien. Laat jij echtheid zien in plaats van perfectie?
Heb jij de moed om niet perfect te zijn, maar echt?
Het moment waarop je jezelf accepteert, maakt je prachtig. Kwetsbaarheid is het verhaal vertellen van wie je bent met heel je hart. Ik weet dat de wereld niet maakbaar is, maar wil de wereld wel graag een stukje mooier maken.

Veel liefs,
Daphne Véronique

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s