Beautiful Choices

 

Mooie acceptatie
Toen ik zwanger raakte moest ik de keuze maken eerder met vervroegd zwangerschapsverlof te gaan. Ik koos ervoor mijn bedrijf tijdelijk “on hold” te zetten en voor mij en mijn kindje te kiezen. Door het maken van deze beslissing leerde ik het afgelopen jaar “minder wordt meer”. Ik kon op het einde van mijn zwangerschap niet meer lopen koos ervoor ( oké, mijn lichaam maakte de keuze voor mij) nog meer rust te nemen, terwijl mijn hoofd echt wel vol zat met “wat ik allemaal wilde en moest doen”. Mijn vriendinnen grapten vaak “Daph, je huis is geen museum” en ” schoon is schoon”. Ik kon het huishouden niet meer doen en moest wachten tot mijn man thuis was, mijn (schoon) moeder kwam of iemand anders die mij wilde helpen. Ik kon kiezen om gefrustreerd te raken en boos ( de eerste weken kon je maar beter uit mijn buurt blijven) maar kon ook kiezen “what the ..” en gewoon accepteren dat het nu eenmaal zo is en hopen het weer zelf te kunnen. Dit laatste heb ik geleerd en heb er nu zoveel baat bij.

De drie R’s
Laatst voerde ik een gesprek met een moeder die zei jaloers te zijn op mij, omdat ik zoveel kon rusten in mijn kraamtijd en dat zij dit niet kon tijdens haar kraamtijd. Ik had maar een luxepositie was haar mening. Ook had ze dagelijks (meerdere) kraambezoek (en) én dat maanden lang. Ik zei haar dat alles een keuze is. Ik heb de keuze gemaakt om aan mijn eigen herstel te denken. Als je namelijk zelf fit en uitgerust bent dan ben je een leukere moeder, een fijnere partner en gezelligere vriendin. De kraamtijd was een heel fijne tijd omdat we kozen voor beperkt bezoek, zodat we de tijd hadden om aan ons meisje te wennen, uit te rusten en voldoende slaap konden pakken. We hadden lieve vrienden en familie die de eerste drie weken voor ons kookte, zodat we goed eten kregen, een echte aanrader! Daarnaast nam ik bijna elke dag een douche en rustte ik als mijn dochtertje heerlijk ging slapen. Natuurlijk zette ze het ook wel eens op een krijsen, dat hoort er nu eenmaal bij. Baby’s hebben heel veel slaap nodig het eerste jaar, voldoende voeding en een bepaald ritme. Onze dochter slaapt al vanaf drie weken door. Ze heeft een duidelijk dag en nachtritme. Ik kies ervoor om de drie R’s (rust, regelmaat en reinheid) toe te passen in mijn leven. Elke dag heeft haar eigen ritme waar ik in mee ga, zodat ons kindje ook leert dat geen dag hetzelfde is en dat je ervan mag genieten.

Mooi kraamfeest
Een tip die ik aan alle ouders wil meegeven, geef een kraamfeest!Maandenlang heb ik erover nagedacht, kraambezoek of kraamfeest. We hebben uiteindelijk gekozen voor een kraamfeest. Drie weken na de geboorte van onze Abigaïl hebben we de hele zaterdag feest gevierd. Ik lag met bed en al in onze woonkamer en dochterlief lag slapend in haar kinderwagen naast mij. Mijn lieve zusjes en moeder zorgden voor de ontvangst, de catering en tijdbewaking, waardoor mijn man en ik konden genieten van alle visite. We kozen voor drie momenten, één in de ochtend, de middag en de avond.  Onze buren, vrienden,  familie en kennissen kozen vervolgens het moment waarop zij konden. Aan het einde van de dag heb ik 120 mensen gekust, gesproken en gezien, maar kon ik daarna heerlijk een week bijkomen. Ik moet er niet aan denken dat al deze lieve mensen naast mijn kraambed zouden staan ( en zij vast ook niet). Ik bewaar mooie herinneringen aan ons kraamfeest en Abigaïl heeft er vrij weinig van mee gekregen, de slaapkop!

De perfecte keuze
Wie ben je en wie wil je zijn? De maatschappij waarin wij leven laat zien dat je én de perfecte vrouw moet zijn, én moeder, én werknemer (of werkgever). Dé perfecte vriendin, zus of (schoon) dochter. Dat we de perfecte vakanties en weekenden moeten beleven en de meeste extreme dingen moeten uitproberen. Ik doe daar niet aan mee. Doordat ik nu ook moeder mag zijn kies ik ervoor om minder te werken, wat consequenties heeft. Kies ik ervoor meer tijd voor ons gezin te nemen, waardoor ik mijn vriendinnen helaas iets minder vaak zal kunnen zien. Kies ik voor oppas voor onze dochter, zodat mijn man en ik date-nights kunnen hebben. Kies ik eerder voor een bad of rustmoment en doe ik de schoonmaak wel een uurtje later. Of dit de perfecte keuzes zijn? Voor mij wel. Ik wil vooral een relaxte moeder zijn, een fijne vriendin, zus en (schoon) dochter en liefdevolle echtgenote voor mijn man. Iedereen doet maar wat (ik dus ook).

Liefs,
Daphne

Advertentie

Eén gedachte over “Beautiful Choices”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s