de schoonheid van zelfliefde


Selfcare : Hoe lief ben jij voor jezelf? Laatst sprak ik iemand die het nogal moeilijk vindt om voor zichzelf te zorgen, egoïstisch vindt ze dat. Ik ben zelf ook jarenlang bezig geweest om heel lief te zijn voor anderen , maar vergat lief te zijn voor mijzelf want ten koste is gegaan van mij en mijn gezondheid. Geïnspireerd op de uitspraak van Jezus  “U zult uw naaste liefhebben als uzelf. “ denk ik dat het niet alleen maar om de ander of jezelf draait, maar juist de balans daarin. Lees mijn blog en laat je inspireren. 

Grenzen stellen 
Een van de belangrijkste dingen die ik de afgelopen jaren geleerd heb (en waar ik geregeld nog wel eens tegenaan loop) is grenzen stellen. Ik was altijd de makkelijke vriendin, zei overal direct ‘ja’ op (omdat ik ook heel veel leuk vind, hoor) en was overal voor te porren. Zakelijk gezien werkte ik ook steeds meer omdat ik graag anderen help en zelfs in het kerkleven had ik zoveel taken dat ik er oververmoeid door raakte. Hoe stel je je grens? Waar leg je je lat? Dat bepaal jij zelf! Wat voor mij werkte ( en nog steeds werkt) is om alles op te schrijven. Koop een mooi notitieblok en begin met het schrijven van een liefdesbrief aan jezelf. Wat zijn je prioriteiten? Waar krijg je energie van? Waar word jij blij van? Waar heb jij behoefte aan? Door alles te visualiseren krijg je een helder en overzichtelijk beeld wat je verder kunt  helpen om je grenzen te stellen en ontstaat er een kader, ik noem het  een stoeptegel. Een stoeptegel heeft een duidelijk kader en grens. Ga op je stoeptegel staan en blijf daar (als het gaat op je grenzen trekken), het is jouw liefdesplek, jouw grens. Wees lief voor jezelf! 

Je gevoelens de ruimte geven 
Soms lijkt het wel of alles vrolijk moet zijn.  Lachende mensen zijn zeker aantrekkelijk, maar het is niet realistisch om alleen maar te lachen of alles weg te lachen. Ik was altijd goed in bagatelliseren. Er was altijd wel iets ergers, ik had een hekel aan mensen die in de slachtofferrol duiken, ik kon altijd kijken naar wat mooi is en vanuit dankbaarheid leven, ga zo maar door.  Maar daardoor kregen mijn bepaalde emoties geen ruimte, de balans was weg. Ik kon gewoon niet bij mijn boosheid en verdriet komen. Ik wilde sterk zijn, maar kwam mijzelf tegen hoor. Zelfliefde is ook ruimte geven aan ‘ the beauty & the  shit in your life.’ Een bloem bloeit nog mooier als ze bemest wordt en als ze gesnoeid wordt! Door even stil te staan bij je verdriet, je angst, je boosheid én je blijheid word je puur. Waarom even? Ik denk dat het niet goed is om te blijven hangen in een emotie. Mij hielp ( en helpt het nog steeds)  het om elfjes, dit zijn  kleine gedichtjes, te schrijven of om wat te schetsen op papier over hoe ik mijn voelde . Iedereen kan schrijven en tekenen! Ook kan muziek helpen of het effect van na het sporten of dansen om dichterbij je gevoel te komen. Ren niet weg voor je emoties en je gevoelens, ze zijn je gegeven om een prachtig puur mens van je te creëren.  Accepteer wie je bent, omarm jezelf en wees vooral lief voor jezelf.

Loslaten
 ‘Let it go! ’ zingt dochterlief met Elsa mee.  Klinkt heel simpel, maar soms zo moeilijk, vind je ook niet? Als je niet loslaat, blijf je vastzitten en kom je niet verder. Zelfliefde betekend ook dat je leert het verleden achter je te laten, je geen zorgen te maken over de toekomst en te (leren) leven in het heden. Carpe Diem. Je kunt niets veranderen aan wat je allemaal is overkomen, is aangedaan of er gebeurt is in je leven. Wel kun je ervoor kiezen hoe je omgaat met gebeurtenissen in je leven. Liefde gaat hand in hand met vertrouwen. Wat mij geholpen heeft om te leren los laten is om te praten en te schrijven over alles wat mij bezig houdt. Ik heb geleerd mijzelf te vertrouwen en bewust kiezen om los te laten. En heel praktisch loslaatmoment vond ik mijn bevalling, dan moet je letterlijk alles loslaten en je overgeven aan de natuur, de oerkrachten van je lichaam ( je hormonen) die zorgen voor weeën. Je hebt helemaal geen invloed op de weeën en ik persoonlijk zag elke wee als een stukje dichter bij mijn kindje. Celebrate every tiny en big victory. Ik gaf mij over aan mijn eigen lichaam en liet alles los. Het ging allemaal zo snel, dat dochterlief binnen drie uur gezond ter wereld kwam en ik niet meer naar het ziekenhuis kon, terwijl dat mijn bevallingsplan was. Maar loslaten kan ook zijn dat je geen to-dolijstjes (meer) bijhoudt, dat je uit je comfortzone stapt en gaat doen waar je van houdt. Je bent veel sterker dan je denkt. Vaak zijn de dingen waarvan je houdt ook je kracht, je gaven en je talenten, dan maak je niet alleen jezelf maar ook andere mensen blij. Lief he?! Laat los en heb lief!

I love me 
Heb jij wel eens tegen jezelf gezegd ‘Ik houd van jou!’? Zo nee, probeer het maar eens. Ga maar eens voor de spiegel staan en kijk naar jezelf. Wie zie je? Wat zie je? Kijk je naar je mooie kant (en) of kijk je alleen maar naar je mindere kant (en)? Zelfliefde is ook jezelf vertellen dat je van jezelf houdt. Geef je jezelf wel eens een schouderklopje of een compliment? Kun je trots op jezelf zijn? Misschien heb je geleerd om alleen maar bezig te zijn met de ander en niet met jezelf. Maar zal ik je eens wat vertellen? Hoe kun je van de ander houden als je niet van jezelf kunt houden? Hoe kun je voor de ander zorgen als je niet goed voor jezelf kunt zorgen? Ik denk juist als je van jezelf kunt houden meer liefde hebt weg te geven. Ik denk dat als je goed voor jezelf zorgt meer kunt geven. Ik heb echt moeten leren om van mijzelf te houden. Ik was onzeker als tiener, dacht dat ik dik en onaantrekkelijk was en dat ik raar was. Nu weet ik wel beter. Toen ik in 2017 chronisch ziek ben geworden heb ik ook opnieuw moeten leren om van mijn nieuwe zelf te houden. Ik mag er zijn, zoals ik ben. Ik houd van mijzelf, mijn hele zelf, met al mijn mooie kanten, lelijke kanten, gezonde kanten, zieke kanten, mijn verdrietige kanten en mijn vrolijke kanten. Ik ben lief voor mijzelf door elke week een momentje voor mijzelf te nemen om op te laden zodat ik weer liefde kan geven en lief kan zijn voor de ander. En is dat egoïstisch? Nee, door selfcare en zelfliefde heb je uiteindelijk alleen maar meer liefde om te geven. I love it!

Liefs,

Daphne Véronique


ps. De mooie, inspirerende quote kunt je vinden in de Bijbel en is een uitspraak van Jezus.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s