Date-avond

Elke week plannen mijn man en ik een “date-avond” en we hebben één keer per maand een “date-dag”. Ik kreeg de afgelopen tijd een aantal keer verschillende vragen over waarom, hoe en wanneer. Hierbij mijn (ons) antwoord..

Waarom daten?
Al sinds onze verkeringstijd “daten” we. Een date is de Engelse benaming voor het maken van een afspraakje tussen twee mensen. Het is dé manier om de ander (beter) te leren kennen. Maar waarom zou je stoppen met “daten” als je verkering hebt of als je getrouwd bent. Daten betekend voor ons tijd voor elkaar maken, investeren in onze relatie en gezellige samen zijn. Omdat we allebei een baan hebben waarvoor we ook ’s avonds aan ’t werk zijn, bedachten we date-avond. Een avond in de week die we vrijmaken voor elkaar. Arjan & Daphne (10)

De eerste date
Ik kan mij de eerste date nog herinneren als de dag van gisteren. Mijn man Arjan hoorde van mijn creatieve skills en dacht handig! Dus vroeg hij mij of ik wilde helpen een kantoor op te knappen, namelijk het kantoor van de stichting Charity Hands waarvoor hij o.a. werkt. Ik was zo verliefd als wat, dus stamelde ja, want wilde dolgraag op date met hem. Op 2 juli 2009, er was weer eens een hittegolf in Nederland, werd ik in de vroege morgen opgehaald. Ik had mijzelf zo’n 5 keer verkleed, want om nu in je kluskleren  op je eerste date te verschijnen kon echt niet. Ik trok uiteindelijk een zomerjurkje aan en nam mijn kluskleren mee.
Het kantoor wat we zouden opknappen stond bij zijn ouders op het terrein, dus ontmoette ik op mijn eerste date direct ‘”de ouders”.  Ik kreeg een kopje koffie aangeboden en zat mijn  date en zijn vader op het terras te wachten. Ik keek de tuin in en zag daar een jongeman in zijn jas het gras aan het maaien. Ik flapte eruit dat die gast niet goed wijs moest zijn om met deze subtropische temperaturen inclusief jas aan te werken. Met een glimlach op zijn gezicht antwoorde de vader van mijn date doodleuk dat dát zijn andere zoon is. Ik kon wel door de grond zakken, wat een binnenkomer op je eerste date. Gelukkig kwam de koffie eraan en was het voorval snel vergeten. In de hitte hebben we die ochtend het kantoor geschilderd. Na het schilderen mocht ik mij opfrissen en trok ik mijn zomerjurk weer aan. Vervolgens zijn we gaan toeren met zijn auto, hebben we een stadwandeling door Rhenen gemaakt, bestelde we een Italiaans ijsje en praatten we uren lang tijdens een wandeling in het natuurgebied de Blauwe kamer. ’s Avonds hebben we uitgebreid gekookt en een wijntje gedronken op mijn balkon. De tijd vloog voorbij, toen mijn date naar huis ging was het bijna twaalf uur middennacht. Onze eerste date was echt dé langste date die ik ooit gehad hebt.

Daten is weten
Het is niet bij één date gebleven, 260 “date’s ” later (ik heb het gemiddelde genomen van 1 date per week, gedurende vijf jaar lang) werd ik in Parijs ten huwelijk gevraagd.  https://ladyveroda.wordpress.com/2013/11/11/april-in-paris/
Na al die afspraakjes wisten we het zeker, wij willen onze liefde voor elkaar bezegelen door te trouwen. We hebben elkaar eerst goed leren kennen. We hebben naast ons eigen leven, ons werk, onze vrienden tijd voor elkaar gemaakt door date-avonden en date-dagjes en vierde  4 april 2014 ons bruiloftsfeest samen met onze vrienden, familie en kennissen.
Shoot (48)

Daten als getrouwd stel: Hoe doe je dat?
Het was bij ons een gewoonte geworden om een moment in de week vrij te maken voor elkaar. Als je doorgaat met alleen je eigen leven en dingen te plannen, kan je langs elkaar heen gaan leven. We hebben sinds ons trouwen de agenda’s naast elkaar gelegd en een groot rood hart bij onze “date-momenten” gezet. Het klinkt zakelijk, maar het werkt! Gewoon plannen dus.

Hoe vullen we date-avond in?

Wij genieten er enorm van om samen te zijn, zonder iets bijzonders te hoeven doen. Daarnaast zijn we ondernemend en gaan we er ook graag op uit. We vinden samen eten belangrijk, dus daar begint onze date.  Uitgebreid koken is mijn favoriet, al geniet ik er ook van als Arjan mij mee uiteten neemt. Samen koken is ook heel gezellig. De avondinvulling is heel divers. We wandelen graag, in de zomermaanden toeren we, mountainbiken, tuinieren we samen. We drinken samen onze favoriete koffie of drankje.  We kletsen onder het genot van een glas wijn of kijken eens een filmpje. Soms rijden we naar Duitsland, gaan we daar wooninspiratie opdoen en op de terug weg koop ik geurkaarsen bij Ikea. We hebben ook vaak “projecten” zoals meubels etc. opknappen, ontwerpen maken voor ons huis of tuin.  Het belangrijkste van date-avond is tijd voor elkaar, luisteren naar elkaars dromen en vooral genieten van elkaar.


Wanneer is het perfecte date-moment?

Wij hebben er voor gekozen om de woensdagavond in te luiden als “date-avond”. Waarom? Omdat we dit in onze verkeringstijd ook altijd deden. Lekker oud, vertrouwd dus. Daarnaast plannen we één zaterdag per maand voor “date-dag”. Maar je weet natuurlijk zelf het beste welke dat bij jou past.
date night

Mooie liefdesinspiratie
De inspiratie “tijd voor elkaar, ook als je getrouwd bent” heb ik van mijn inspiratiebron Yvonne.  Zij is al 30 jaar getrouwd, heeft een eigen carrière, is moeder van twee prachtige dochters en doet daarnaast nog meer mooie dingen.  Ik vond het vroeger al zo mooi te zien hoe zij en haar man met elkaar omgingen en zo ontroerend te zien hoe diep hun liefde voor elkaar zit. In haar drukke leven maakt zij bewust tijd voor haar man. Tijd voor elkaar, terwijl er ook kinderen zijn.  Ik snap niet dat er ouders zijn die klagen dat er geen tijd is voor elkaar en dat vaak de kinderen hiervan de schuld krijgen. Is het niet waardevol dat als je kinderen hebt, ze juist iets heel moois kan laten: de liefde. Ik snap wel dat je leven anders is, als je kinderen hebt, maar genieten van je partner is toch fantastisch! En mocht een keer per week “daten” nog wat te hoog gegrepen zijn, begin dan met één keer per maand. Heel veel “date-plezier”!

Arjan & Daphne (28)

P.S. De foto’s die ik voor dit artikel gebruikt heb zijn gemaakt door de WECapture, twee jonge,  enthousiaste fotografen die onze bruiloft hebben vastgelegd. Waarbij we tevens een lovershoot hebben laten maken. Echte vakmannen.

Advertentie

Eén gedachte over “Date-avond”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s